Δαίδαλος: Ένα μεγάλο βήμα για την ελληνική υπερυπολογιστική, αλλά σε έναν διαρκώς επιταχυνόμενο αγώνα


Η πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία του πρώτου υπερυπολογιστή εθνικής εμβέλειας – με την ονομασία «Δαίδαλος» – αποτελεί αναμφίβολα ένα σημαντικό βήμα για την τεχνητή νοημοσύνη, την επιστημονική έρευνα και την καινοτομία στη χώρα.

Η μονάδα, που θα φιλοξενηθεί στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου και θα αρχίσει να λειτουργεί το Μάρτιο του 2026, στοχεύει να φτάσει υπολογιστική ισχύ της τάξης των 89 petaFLOPS – δηλαδή 89 τετράκις εκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο.

Αναμφίβολα, αυτή η απόδοση κατατάσσεται στην κατηγορία των supercomputers. Ωστόσο, σε ένα διεθνές τοπίο που εξελίσσεται ραγδαία, ο Δαίδαλος ενδέχεται να θεωρείται ήδη "μεσαίος" τη στιγμή της έναρξης λειτουργίας του.

Για παράδειγμα, με βάση την τελευταία παγκόσμια κατάταξη (TOP500 – Νοέμβριος 2024):

  • Ο El Capitan στις ΗΠΑ ξεπερνά το 1.742 PFLOPS
  • Η Aurora και η Frontier ξεπερνούν τα 1.000 PFLOPS
  • Ευρωπαϊκά συστήματα όπως το LUMI (Φινλανδία) και το Leonardo (Ιταλία) φτάνουν τα 379–477 PFLOPS

Με αυτά τα δεδομένα, ο Δαίδαλος θα κινούταν κάτω από την 100ή θέση παγκοσμίως, αν κατατασσόταν σήμερα.

Γιατί όμως έχει σημασία;

Ο Δαίδαλος δεν αποτελεί μόνο ανταγωνιστικό εργαλείο υπολογιστικής ισχύος – είναι και σύμβολο πολιτικής καινοτομίας. Ενσωματώνει την προσπάθεια της Ελλάδας να μπει στο παιχνίδι της ψηφιακής κυριαρχίας, να στηρίξει μελλοντικά ερευνητικά κέντρα, startups, τεχνητή νοημοσύνη, υποδομές υγείας και περιβαλλοντικά έργα.

Είναι, δηλαδή, ένα θεμέλιο – όχι ένα ταβάνι.

Η στρατηγική σημασία του έργου είναι τεράστια. Ωστόσο, ίσως απαιτείται ήδη από σήμερα προγραμματισμός για επόμενο «άλμα» σε ισχύ, εφόσον θέλουμε η Ελλάδα να είναι όχι μόνο παρούσα, αλλά και ανταγωνιστική στην εποχή των exascale υπολογιστών.



Υποβάλετε ένα σχόλιο


Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια πρέπει να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν